måndag 26 mars 2012

Tänder

Inte en... inte två... utan TRE framtänder chippade lilla O. idag... Det blir tandläkaren för oss imorgon bitti! Suck.

tisdag 20 mars 2012

"Sköta"-listan!

Då fortsätter vi med "sköta" delen på listan.

Sköta:
- tvättlappar (De behövs väl inte sådär mycket nu men under de första månaderna användes en 3-4 st i frotte väldigt flitigt till att torka och tvätta.)

– våtservetter (Ja, f
ör oss funkar det jättebra att använda vanliga våtservetter att torka rumpan med när O. bara kissat och sen ifall vi har lite mer kladd, dvs. en nummer 2 så använder vi en bytta med vatten och "torra" tvättlappar, från tex Maxi, för att få ordentligt rent. Detta har funkat jättebra för oss och O. har bara haft blöjeksem en gång i sitt liv!)

  



– blöjor (Ehm, tja vad ska man säga?? :) Detta känns rätt självklart! Vi har prövat oss igenom Huggies, Pampers, Icas Egna men tycker att Libero funkar bäst för oss!)

- frottélappar (se ovan, vi använde tvättlappar i frotte och detta var de enda som vi behövde.)

– rumpsalva (inotyol) (En av världens bästa rumpsalvor! Vi varvar med en polsk kräm som påminner lite om Niveakräm till rumpan och som sagt, O. har bara haft blöjeksem en gång i livet och sedan aldrig mer. Krämen heter Bambino.)  

 

– barnolja (Hade vi inte detta under bada delen?)

– febertermometer (En bra termometer är bra att ha redan från början. Omron har en mjuk termometer som tar tempen både i armhålan och i rumpan på 10sek om jag inte minns fel för ca 125kr på Apoteket. Vi har köpt billigare, 3-400kr, termometer till örat och pannan och de var bara skit. Antingen köper man en sådan dyr bra eller så nöjer man sig med en i rumpan. Sköterskorna jag pratat med har sagt att i början på små barn ska man ändå alltid mäta tempen i rumpan, så jag hade givit rådet att köpa en sådan vanlig termometer som man kan använda just i rumpan.)
 
– alvedon (Minns inte från när man får börja ge alvedon, men vi har en flaska till O. ståendes hemma. Alltid bra att ha till hands även när apoteket har stängt.)

– borste (Vi behövde ingen borste under typ första året!)

– tops (Vi använder speciella barntops med sådandär tjockare rundel så att man inte ska kunna trycka in dem för långt. Och rengöra öron behövs göras rätt ofta ända på så små!)

– bomullsrondeller (Njae, vad skulle vi ha dem till? Jag använder dem för sminkborttagning men kan inte komma på ngt tillfälle jag använt dem till O.)

– skötbädd (JA! Ngt ställe att byta blöjan är ju bra att ha! Gärna någonstans där det inte gör något om det blir lite skitigt... Dvs. kanske inte en höjdare att ha en skötdyna som man bara lägger på sängen om det nu någon gång skulle råka komma bajs och kiss utanför, vilket det lär göra vid ngn gång iaf!)

En jättefin skötbädd från färg & form. Finns tex på www. jollyroom.se

– blöjhink (Behövs ingen speciell enligt mig. Räcker med en vanlig sophink som man kan tömma lite oftare!)

– badbalja (Ja, men det har vi väl redan konstaterat tidigare?)
– badtermometer
– bad-cape
(Alltså dessa tre har jag för mig fanns i "bada"-delen också så att jag redan har kommenterat dem.)

– nässug (Detta var faktiskt mycket användbart redan från början eftersom vi försiktigt fick ut några kråkor på O. så att han skulle kunna amma. Inte lätt att ha näsan full med kråkor och sedan ligga och suga, kan bli svårt att få ngn luft då! Fast vi hade ett "näs-päron", som det blir i direkt översättning, från Canpol Babies i Polen. Typ som en sådan där sug man använder till att skölja öron.)


 
– leksaksmobil (Absolut bästa första leksaken ever! O. kunde ligga länge, 30min om inte mer, och bara titta på figurerna! Investera i en med batterier så slipper ni gå och dra upp den hela tiden som en annan gjorde... Vi hade den ovanför skötbädden så att det skulle bli lite mer intressant under tiden som vi bytte blöja men det funkar ju lika bra att ha den i spjälsängen.)


http://www.fisher-price.com/fp.aspx?st=2341&e=detail&pid=38346&pcat=rainforest 

Bild på tvättlappar lånad från bloggen: http://www.lipglossbitch.se/2007/10/icas-egna-vaaaror/

fredag 2 mars 2012

Jag anar ugglor i mossen...

Är inte detta en av de finaste filtar ni sett?! (Färgglada ugglor på svart botten med turkos baksida.) Är ett nytt märke, La Millou, i Polen som sytt upp dessa. Alla är tydligen sydda för hand och mönstret är skyddat. Habegär gånger 1000!!!! Vill ha! 




Men attans vad de skulle klättra upp i pris på dem då, babyfilten kostar (70x80cm) ca 325kr på deras hemsida och storleken större (80x100cm) klättrar uppemot 435kr och sängkappan (110x140cm) ca 740kr. (Det är väldigt dyrt för en filt i Polen!)

lördag 11 februari 2012

Babylistan - BAD!

Ok, så då är vi framme vid badet! Första gången vi fick bada O. så gjorde vi detta på sjukhuset i deras speciella vask och fick under tiden en massa tips på hur vi skulle hålla, vad vi skulle tänka på och var man borde rengöra lite extra mycket av en sjuksköterska. Jag tyckte det kändes som värsta provet och var bara lycklig att jag genomlevde hela händelsen! O. skrek som en skållad råtta igenom hela badupplevelsen och nästföljande blöjbyte vilket ju inte direkt hjälpte till att lugna nerverna... Att tänka på, som jag fortfarande har nytta av, var att tvätta och torka extra noggrant i hudvecken under armarna.

Bada:

– badbalja (Yes, yes, yes!)
– tvättlappar av frotté (Nja, det är inte så att man MÅSTE ha dem men de kan faktiskt vara rätt bra att ha till att torka av bebisens ansikte eller tvätta håret. En tvättsvamp funkar ju till det också.)
– babyolja (Jepp, köp!)
– badhandduk med huva (Absolut, köp en 2-3st så att man kan varva med när de andra är i tvätten.)
– badtermometer (ABSOLUT! Jättebra för nervösa föräldrar (som jag…) som är rädda för att skålla lilla bebisen!)

Vi köpte även en badhjälp, en sådan där ergonomiskt utformad liggsak i plast som man lägger babyn på i badet, men vi använde den faktiskt aldrig. Den kändes inte tillräckligt stabil för en inoljad, hal liten bebis.

Titta, titta vad man kan hitta på youtube! En film om hur man badar sin bebis! Tänk om jag hade vetat detta under tiden jag var gravid... Jag hade ju tittat sönder datorn med filmer om hur man badar, hur man byter blöja etc. etc. 


En skillnad i från vad de säger i filmen och från vad de sa till oss på sjukhuset var att det gick alldeles utmärkt att bada O. även då han hade den där "stumpen" av naveln kvar. Och så hällde vi i en del badolja i badet också. Annars så är tipsen rätt lika, speciellt det med hudvecken och att man inte ska bada bebisen oftare än 1-2 ggr i veckan för att inte torka ut huden. 

M.

lördag 21 januari 2012

Funderar du på att köpa barnvagn...?

Se då till att läsa in dig på ämnet! Vissa vagnar kan se snygga ut men visa sig ha många värdelösa funktioner och vice versa! Här kommer några matnyttiga länkar att spana vidare på:

En bild på 2 av våra billigare vagnar som vi ägt, en Meggy sulky från ca 2004 och en Brio med hårdlift från ca 2001.

Bloggar:
http://barnvagnsblogg.blogspot.com/ (har en avdelning med tips om vad man ska tänka på vid köp av begagnad barnvagn)
http://blogg.alltforforaldrar.se/alltombarnvagnar/
http://thestrollergirl.com/ (på engelska)

Barnvagnstest publicerat 2012 av 9 populära vagnar utfört av Smartson:
http://www.smartson.se/test/familj-fritid/barn/test_-_9_barnvagnar_2011.html 


Gå även in på youtube och skriv in namnet på vagnen som du är intresserad av, många gånger går det att hitta en genomgång av vagnen där.


Lycka till!

M.