lördag 11 februari 2012

Babylistan - BAD!

Ok, så då är vi framme vid badet! Första gången vi fick bada O. så gjorde vi detta på sjukhuset i deras speciella vask och fick under tiden en massa tips på hur vi skulle hålla, vad vi skulle tänka på och var man borde rengöra lite extra mycket av en sjuksköterska. Jag tyckte det kändes som värsta provet och var bara lycklig att jag genomlevde hela händelsen! O. skrek som en skållad råtta igenom hela badupplevelsen och nästföljande blöjbyte vilket ju inte direkt hjälpte till att lugna nerverna... Att tänka på, som jag fortfarande har nytta av, var att tvätta och torka extra noggrant i hudvecken under armarna.

Bada:

– badbalja (Yes, yes, yes!)
– tvättlappar av frotté (Nja, det är inte så att man MÅSTE ha dem men de kan faktiskt vara rätt bra att ha till att torka av bebisens ansikte eller tvätta håret. En tvättsvamp funkar ju till det också.)
– babyolja (Jepp, köp!)
– badhandduk med huva (Absolut, köp en 2-3st så att man kan varva med när de andra är i tvätten.)
– badtermometer (ABSOLUT! Jättebra för nervösa föräldrar (som jag…) som är rädda för att skålla lilla bebisen!)

Vi köpte även en badhjälp, en sådan där ergonomiskt utformad liggsak i plast som man lägger babyn på i badet, men vi använde den faktiskt aldrig. Den kändes inte tillräckligt stabil för en inoljad, hal liten bebis.

Titta, titta vad man kan hitta på youtube! En film om hur man badar sin bebis! Tänk om jag hade vetat detta under tiden jag var gravid... Jag hade ju tittat sönder datorn med filmer om hur man badar, hur man byter blöja etc. etc. 


En skillnad i från vad de säger i filmen och från vad de sa till oss på sjukhuset var att det gick alldeles utmärkt att bada O. även då han hade den där "stumpen" av naveln kvar. Och så hällde vi i en del badolja i badet också. Annars så är tipsen rätt lika, speciellt det med hudvecken och att man inte ska bada bebisen oftare än 1-2 ggr i veckan för att inte torka ut huden. 

M.