torsdag 29 december 2011

ZzZZzzzzzZZZZzzzzz....

Japp, då var datorn tillbaks från lagning och julen över för i år! Så då är det bara att hugga tag i nästa del av babylistan, sovdelen!


Sova:

- vagga eller spjälsäng (Jag hade nog faktiskt rekommenderat att köpa båda… Jag tyckte ju att en liten vagga använder man så kort tid och att det är onödigt att skaffa det (det är ändå inget som jag skulle säga att man bara måååste köpa) men eftersom vår lilla O. var ju lite av ett kolikbarn så höll vi ju på att vagga honom (i vagnen) igenom hela de första månaderna. Det kändes också lite mysigare för O. att ha honom liggandes i något som inte kändes så stort utan mindre och mer ombonat och därför låg han ofta i sin vagn och när jag ville ha honom nära så la jag honom i något som heter snuggle nest. Det är en liten extra säng som man lägger i sängen där barnet liksom ligger i en säng i sängen. De har högre sidor så att bebisen inte kan rulla ur och jag var inte tvungen att oroa mig för att rulla på O. i sömnen. Jag sover inte så tungt att jag tror att det hade kunnat hända, men själva tanken att det skulle ju kunna hända fick mig att slappna av när jag hade honom i snuggle nestet. Och så finns det en mycket behändig liten nattlampa på också! För att summera, man använder dessa saker (vagga/snugglenest) under en mycket kort tid men mycket intensivt så kan väl vara värt att lägga en peng på att införskaffa dem ändå!)


 En mycket bra uppfinning för oss som är rädda för att bebisen ska trilla ur sängen eller att man ska rulla över bebisen men som ändå vill ligga och gosa tillsammans!

Jag ser att den nyare versionen av snuggle nest även har någon form av ljud för babyn, tror inte att det spelar någon större roll om man har det på snuggle nestet eller inte.


- spjälskydd (Köp! Speciellt användbart om er bebis gör som O. när de försöker att lära sig ställa sig upp, dvs. kör ner huvudet i madrassen och rammar det i ramen för att ha motstånd till att få upp rumpan i vädret… Men jag tyckte faktiskt att 400kr för ett spjälskydd var dyrt så jag köpte billigare i Polen, men de visade sig vara skit, så jag köpte använda på second hand sen som har varit hur bra som helst!)

– sänghimmel (Varför? Det är nog bara om man tycker att det blir finare eller om man själv gillar det som det kan vara värt att köpa. Annars ser jag ingen funktion i det.)

- madrass (Det är liksom inte mycket att snacka om här, ja, köp!)

– påslakan (Samma som ovan, köp!)

– nattlampa (Jag köpte en liten sladdlös LED lampa för en 10kr på Jysk att ha som nattlampa och den har varit värd pengarna! Jättebra att ha och lysa med för att kolla om nappen sitter som den ska utan att blända bebisen och numera står den inne på rummet och lyser under natten i fönstret.)

– babyvakt (vi köpte ingen babyvakt trots att vi spenderat mycket tid i ett tvåvåningshus och om man har ett större hus så kan det nog förenkla vardagen MYCKET med en babyvakt men vi valde att inte ha det eftersom jag läst artiklar att magnetfältet de skapar kring sig påverkar barnet negativt.)

– 2 lakanset (Vi använder bara dra på lakan eftersom O. hade nog knökat till ordentligt i sin säng om inte lakanet hade suttit på!)

– 4 dra på lakan (köp!)

– plastad frotté (Bland de värsta köpen vi haft! Hur trevligt är det egentligen att sova på plast?! O. blev alldeles svettig om ryggen eftersom plast inte andas och vi drog av det efter en natt. Det var liksom inte värt att låta O. sova på plast för att skydda madrassen…)

– mobil (Bästa barnleksaken i tidiga åldern! Vi satte upp en ovanför skötbordet som O. kunde ligga och titta på hur länge som helst och pratade med den och skrattade. Köp en som går på batterier dock! Vi hade en handuppdragen och det var ett gissel med att dra upp den flera gånger på raken när O. låg och tittade på den.)

– flera filtar (filtar, filtar, filtar! Köp, köp, köp! Både jag och O. gillar våra filtar. O. har dem som snutefiltar, jag som accesoarer! ;) )

– resesäng (Väl värt pengarna, kan ju vara både en snuggle nest eller en större i samma storlek som spjälsäng men ihopfällbar. Det går även att använda vagnen som resesäng medan de fortfarande är så små att de ligger i liggdelen.)

– täcke (Ja, köp.)

– kudde (Samma som ovan!)

– babynest (Samma som snuggle nest, väl värt det!)


Något som jag köpte från början var ett gosedjur med en manick inuti som låter som hur hjärtat slår inne i magen. Sterntaler har gjort reklam för att det lugnar ner barnet och den har någon form av sensor som gör att den slår ett tag, går ner i viloläge och aktiveras om barnet gråter eller stökar runt i sängen. O. reagerade inte det minsta på den när han var liten men han hade en period när vi jobbade med att låta O. somna i sin egna säng där just detta gosedjuret var mycket uppskattat. Jag skulle därför inte säga att det är något oumbärligt, men kan vara trevligt för bebisen att lyssna på och sen kanske gosa med. (Jag köpte min i Polen.) De hade flera olika sorter men jag tyckte att åsnan var sötast och jag tycker fortfarande att det är en trevlig sak att ha som gosedjur fast numera blir O. störd av hjärtslagen om den går igång under natten. (Man kan självklart stänga av hjärtslagsmanicken helt, samt ändra volym på den.)




onsdag 30 november 2011

Babylistan fortsätter med MAT!

Då fortsätter vi babylistan matattiraljer för mamma och bebis.

Äta mat:

- handpump (Själv införskaffade jag en AVENT elektriskt pump som även gick att använda som handpump. Att den är elektrisk kan vara bra om man pumpar mycket då man slipper sitta och trycka och få ont i armen men jag känner att då jag pumpade för hand så fick jag ut mer mjölk och hade ett bättre tryck i pumpen än när jag använde den elektriska hjälpen. Till någon som inte vet om de kommer att behöva pump eller ej så skulle jag nog ge rådet till att skaffa en handpump och inte bry sig om det elektriska.)

- nappflaska (Innan O. föddes införskaffade jag både nappflaska och modersmjölkersättning för nyfödda till att ha hemma ståendes även då jag var inställd på att helamma. Detta är något av det smartaste jag gjort eftersom hos just oss så krånglade tyvärr amningen och psykiskt var det mycket bra att jag visste att jag har ett alternativ och O. behöver inte vara hungrig om vi inte får amningen till att gå som den ska och detta även kl 3 en söndagsmorgon… Kan ju annars vara lite stressigt att hitta modersmjölkersättning och nappflaska snabbt mitt i natten. Så detta tycker jag man absolut ska köpa! Och köp hellre en 240ml nappflaska till en början, än 160ml för man kommer snabbt upp i volym (även om de ser stora ut till en början) och senare kan man ju använda den till välling. Hela första året använde vi en MAM anti kolik flaska som funkade bra, det enda som är att anmärka är just ventilen i botten som ibland gör att det rinner ut lite vatten som är kvar i botten och som gör att flaskan är av flera delar (lite svårt med rengöring). Nu senast då flasknappen till MAM flaskan gick sönder i Polen och jag kunde för mitt liv inte få tag på en ny napp köpte jag en 330ml AVENT flaska som jag måste säga är väldigt nöjd med. Den har samma funktion som MAM flaskan, dvs. att den släpper in luft då barnet suger fast den har denna funktion på skruvkorken så man undviker att flaskan är uppdelad plus att den har en bred topp (bredare än MAM) så man lätt får i vällingpulver etc. MAM har dock börjat göra reklam för sina flaskor att de har en självsteriliseringsfunktion (tro inte att du ställer ifrån dig flaskan och den steriliserar sig själv bara!) där man häller i vatten i flaskan, hivar ner nappen och ställer in i micron. Om man hade gett sig fanken på det tror jag nog att du kan göra detta med alla storters nappflaskor. Dvs. hälla i vatten, dimpa ner flasknappen och lägga på korken och in i micron.)




– flaskborste (jag har speciella flaskborstar från canpolbabies bara till flaskorna, men detta är absolut inget måste. Tror nog att även en vanlig diskborste går bra!

– modersmjölkersättning (se punkt nappflaska. Köp ett paket till nyfödda redan innan bebisen kommer! Det är absolut värt att ha hemma stående.)

Något jag själv varmt rekommenderar är en microvågsungs-sterilisator. Den fungerar på samma sätt som MAM flaskan, en större behållare som man fyller på med lite vatten, lägger ner nappar och flaskdelar i och sätter in i micron på 6-8min (beroende på effekt). Detta har verkligen varit prisvärt och används fortfarande flitigt. Har inte känt att vi behövt lägga pengar på en elektrisk för att det ska fungera smidigare och vem vill stå och koka grejerna nuförtiden? Vi har en billig variant från Polen, även den canpolbabies men jag har för mig att det finns även att hitta från Philips Avent bl.a.


M.


tisdag 22 november 2011

Byte av ämne...

För att bryta av med bebisinläggen så tänkte jag ägna detta till att dela med mig av lite tips om hudvårdsprodukter. Eftersom vintern och kylan är i antågande så brukar jag lätt få fnasiga läppar och torra händer så här kommer mina favoriter inom de kategorierna.


Vi kan börja med min stora favorit, läppbalsam! Jag har tiotals olika som ligger i olika väskor och på olika ställen och ändå, just när jag behöver dem så kan jag inte hitta ett enda! Är det inte typiskt?! Jag är inte förtjust i de som ger färg eller som gör läpparna skinande, utan vårdande ska det vara! I Polen har jag hittat min favorit bland favoriterna! Tisane, heter det. Ett enkelt, mycket vårdande läppbalsam för 16-25kr på olika apotek. Jag gillar inte att behöva stoppa ner fingrarna i byttorna (ohygieniskt...) så jag blev jätteglad när jag fick reda på att de börjat producera dessa balsam i stiftform!







En annan av läppbalsam favoriterna är klassikern, Carmex! Den behöver nog ingen närmare presentation... Jag kan iaf tillägga att första gången jag provade Carmex så trodde jag att det var något fel på det eftersom det stack så på läpparna! :)




Vad gäller händerna så var jag inne på apoteket idag (i Sverige) och såg att de fått in superhandkrämen från Neutrogena till torra händer. (Den med blå kork.) Jippi! Nu hoppas jag bara att de får in deras fotkräm också! (Den med grön kork.)




M.

lördag 19 november 2011

Kanske borde ha börjat...

...med att ha lagt in inköpslistan till babyn utan mina kommentarer! Men, men, här kommer den iaf! Som sagt, minns inte varifrån jag fick tag på den på nätet men någon föräldrasida var det iaf.



Åka vagn:
– barnvagn
– regnskydd
– kudde
– filt
– åkpåse
– vagnleksak
– reflexer
– hjulskydd
– myggnät
– parasoll
– täcke
– kudde
– varm filt
– regnskydd
– reflexer till hjulen
– barnvagnsleksak

Åka bil:
- babyskydd
- solskydd
– leksak

Kläder:
- 6–8 bodys
- 4–5 tröjor/koftor
– 4–5 sparkbyxor
– strumbyxor till kallare årstider
– 4–6 pyjamasar (med fördel helpyjamas)
– bomullsjacka eller virkad/stickad jacka
– en varmare jacka (självklart anpassad efter årstiden)
– 3–6 babysockor (försvinner fort!)
– två babyfiltar. babyfilt i ull är värmereglerande
– bomullsmössa som täcker öronen under höst och vår
– sommarhatt till bebisen

Äta mat:
- handpump
- nappflaska
– flaskborste
– modersmjölkersättning

Sova:
- vagga eller spjälsäng
- spjälskydd
– sänghimmel
- madrass
– påslakan
– nattlampa
– babyvakt
– 2 lakanset
– 4 dra på lakan
– plastad frotté
– mobil
– flera filtar
– resesäng
– täcke
– kudde
– spjälskydd
– babynest

Bada:
- badbalja
– tvättlappar av frotté
– babyolja
– badhandduk med huva
– badtermometer

Sköta:
- tvättlappar
– våtservetter
– blöjor
– frottélappar
– rumpsalva (inotyol)
– barnolja
– febertermometer
– alvedon
– borste
– tops
– bomullsrondeller
– skötbädd
– blöjhink
– badbalja
– badtermometer
– bad-cape
– nässug
– leksaksmobil

Mini-apotek:
- inotyol, kräm mot röd bebisrumpa
– bepanthen
– renässans, näsdroppar för spädbarn
– febertermometer
– näs-frida

Övriga prylar:
- babysitter
– skallra
– baby-gym
– skötväska
– bärsele/bärsjal
– snuttefilt
– bitleksak
– babygym
– napp
– handdukar
– plastad frotté
– haklappar

Till mamma:
- 2 amnings-bh
– amningsinlägg
– bindor
– bystvärmare
– minst 2 amningströjor
– bröstpump
- mjölkuppsamlare
– bröstvårtsalva
– bröstvårtsluftare
– massageredskap
– amningskudde

fredag 18 november 2011

Babylistan forts.

Och då kommer vi till delen som jag tycker är väldigt svår på att ha en lista på eftersom det på förhand oftast är alldeles omöjligt att säga vilka klädesplagg man vill ha flest av, vilka man själv tycker passar babyn bäst och är enligt en själv enklast att ta av och på, osv. osv. Antalet på listan har jag inte lagt till utan det är som det var angett på listan jag hittade på nätet.

Kläder:
- 6–8 bodys (Bodys är något man egentligen inte kan få för många av när barnet är mindre. Det lyckas alltid bli ngn fläck så att man får byta. Antingen kommer lite mat upp, babyn dregglar loss på handen så att det droppar från tyget eller så läcker blöjan och bodyn suger upp det. Handla några med kort är som kan vara bra att ha under en tröja och några långärmade till en början.)

- 4–5 tröjor/koftor (Detta beror ju helt på årstiden tycker jag. En vinterbebis kan behöva detta antalet tröjor medan en sommarbebis knappast gör det utan nöjer sig under en filt, om ens det behövs.)

– 4–5 sparkbyxor (Enligt mig själv så var sparkbyxor helt onödigt. Jag tyckte, och tycker, att det är bra mycket svårare att krånga på och av byxorna om de ska knäppas uppe vid öronen! Har bebisen en body på sig så att tröjan inte åker upp så är ”vanliga” byxor upp till midjan det som är enklast enligt mig.)

– strumbyxor till kallare årstider (Jag har aldrig använt strumpbyxor till kallare årstider… snarare en filt eller extra par byxor…)

– 4–6 pyjamasar (med fördel helpyjamas) (Från början tyckte jag att det var synd att man egentligen inte kan låta bebisen ha pyjamas hela dagen! Dvs. en helpyjamas med fossingar som jag tyckte var det mest praktiska snarare än att joxa på med body, byxor och strumpor som trillade av! Men eftersom jag ändå ville dela upp dagen i en dagsdel och en nattdel så hade vi dagskläder och nattkläder som vi bytte emellan. Helpyjamaser med påsydda fötter är enligt mig iaf mycket bra att ha till en början! Jag föredrog de med tryckknappar framför de med dragkedja så att man inte riskerade att klämma bebisen när man fortfarande var ovan. Nu vid ett år ska det gå så snabbt som möjligt med att få på kläderna så då kör vi på dragkedja men fortfarande helpyjamaser, dock utan fossingar!)

– bomullsjacka eller virkad/stickad jacka (Snarare overall eller ”onepiece” beroende på årstiden!)

– en varmare jacka (självklart anpassad efter årstiden) (På vintern körde vi med babyoverall och på sommaren räckte det med en tröja eller cardigan om det behövdes så jacka tycker jag inte behövs direkt.)

– 3–6 babysockor (försvinner fort!) (Tja, några sockor behövs säkert men sen beror det ju också på om man använder byxor med påsydda fossingar eller ej! Byxor med fossingar var också en klar favorit hemma hos oss så vi använde inte så värst många strumpor i början.)

– två babyfiltar. babyfilt i ull är värmereglerande (Babyfiltar använder vi jämt och ständigt. I vagnen, i bilen, i sängen när täcket är för varmt etc etc. Så absolut värt att investera i!)

– bomullsmössa som täcker öronen under höst och vår (Mössa använde vi från början, alla olika sorter. Eftersom vi hade en vinterbebis hade vi lite tjockare mössor än de typiska nyfödd-mössorna, som jag för övrigt har ett par stycken som fortfarande är oanvända.

– sommarhatt till bebisen (Ja, om det är sommar så!)

Följande tyckte jag var bra saker när O. fortfarande var nyföding.
Overall med möjlighet att täcka över händer och fötter och med dubbelsidig öppning långt ner mot fötterna. Te.x som dessa från Polarn o Pyret och från Kapp Ahl (med uggla på bröstet).



Byxor med fossingar på. Fanns på H&M och tvåpack på Maxi! Sen fanns där jättesöta från polska leksakskedjan Smyk också!


När O. har blivit lite större är favoritbyxorna sådana med bred mudd vid midjan och mudd vid benen, som t.ex dessa från Lindex. Perfekt att de har ”köp 3 betala för 2” på dem också! Oslagbara byxor!


Ett byxtips till hösten/vintern är Kapp Ahls fodrade byxor från deras märke Kaxs! Jag tycker de är jättebra med bred vikbar mudd vid midjan och mudd i benen!

Mössor med kardborreknäppning under hakan. Vem orkar med att slå alla dessa knutar under hakan på barn? Titta denna fina från didrikson!




Och så filtar, filtar, filtar!



Bilder lånade härifrån,


www.lindex.com
www.smyk.com
www.kappahl.se
www.tradera.com
www.ministyle.jetshop.se
www.bobas.biz

Babylistan forts.

Då fortsätter vi babylistan med BILACCESSOARER!

Åka bil:

- babyskydd (Absolut! Hur ska man annars kunna ta hem babyn?! Vi hade annars även möjlighet att få låna bilbarnstol från sjukhuset. Jag minns även att jag läst på nätet att man kan hyra bilbarnstol från littlekidscorner men minns inte om det gällde även babyskydd. Själv köpte vi en Maxi Cosi Cabrio, 0-13kg, med bas då jag läst om att de fått bra betyg i krocktest. Dock hade vi inte ngn ny bil med isofix-fästen som började monteras i bilar runt 2006 om jag inte minns helt fel utan köpte en easybase där man klickar i och ur bilskyddet. Till detta köpte vi även adaptrar till barnvagnen så att man kunde klicka ur babyskyddet ur bilen och på barnvagnschassit, jättesmidigt och man slipper väcka en sovande baby...)

- solskydd (Ja, detta är också värt att köpa så att barnet slipper få solen rätt i ögonen. Det blir en väldans massa skrik annars. Vem hade inte varit irriterad av att få ljuset rätt i ögonen? Kostar runt en 50kr på t.ex. Mekonomen.)

– leksak (Samma som leksak till barnvagnen gäller här. När de är pluttigt små så bryr de sig inte om ngt alls men vid en 2-3 mån kan det vara värt att ha något hängandes så att de får något att titta på och när de blir äldre och kan börja grabba tag och pilla på saker är leksaker i bilen absolut oumbärligt när det blir långtråkigt!)






torsdag 17 november 2011

Då tar vi det från början...

Då jag var gravid spenderade jag otroligt mycket tid till att fundera på vad för saker som jag behövde för att förenkla vardagen när pyret väl tittade ut. Mycket av det jag köpte har visat sig onödigt och en del oumbärligt. När man inhandlar saker till sin bebis utan ”bebiserfarenhet” ska man komma ihåg att mycket av sakerna som behövs, respektive inte, beror på hur vi lever och vad vi själva uppfattar som viktigt. Jag kom till ett par vänner i förra helgen t.ex som inte hade något skötbord, de bytte om sitt pyre på sängen. För mig var detta helt otroligt eftersom jag tycker att skötbordet förenklar något fantastiskt. (Man slipper stå böjd över barnet och få ont i ryggen t.ex.) Men iaf, vad jag vill komma till är att de listor jag själv utgick ifrån på nätet inte alltid överensstämmer med vad som kommer att behövas till just dig och din bebis, fundera därför vad du själv tror kommer att vara viktigast för Er och var inte rädd att du måste ha allt ordnat innan bebisen kommer (som jag själv). Det finns ett liv efter födelsen också, och om inte annat så brukar man kunna få fatt på någon som kan springa ett ärende eller två och inhandla någon oumbärlig bebisgrej. Till en början kan vi ju dock komma överens att en barnvagn, en sovplats och en bilbarnstol är prylar som är rätt viktiga att ha innan barnet anländer…

När jag bytte dator nyligen hittade jag en lista på bebisprylar som jag sparat, så den måste jag ha tyckt varit extra bra. Jag minns inte varifrån nätet jag fick tag på den men jag hade tänkt att klistra in den här och sedan lägga till mina egna kommentarer. Då den är uppdelad i kategorier tänkte jag också ta den en kategori i taget.  
Då börjar vi med BARNVAGN.

Åka vagn:
– barnvagn (Ja, fast vilken sort? Detta kräver ett mkt längre inlägg...)
– regnskydd (Absolut, jag gillar det svenska märket Tullsa som är väldigt populärt.)
– kudde (Nja, vi använde aldrig kudde i vagnen.)
– filt (Det lönar sig att ha med en filt i vagnen alltid!)
– åkpåse (Beror ju på väderlek. Ska ni få en sommarbebis så behöver man ju inte det direkt!)
– vagnleksak (Bebisen bryr sig sällan om det direkt från födseln, kan vara bra när han/hon börjar titta sig omkring dock.)
– reflexer (Mycket viktigt att se till att vagnen syns ordentligt, speciellt under vintern när det är mörkt! Jag har använt sådana ”smällreflexer” som man kan ha kring armar och ben till att ha dem kring olika delar på chassit plus att jag köpt reflextejp och tejpat fast.)
– hjulskydd (Beror ju på om ngn vill ha det, jag har aldrig använt det.)
– myggnät (Behövs kanske inte på vintern, eller vad vet jag? ;) )
– parasoll (Inget jag hade satsat på att köpa till vintern, hade försökt att se till att vagnen har en stor sufflett så att man kan täcka för ordentligt istället.)


Tänk på att även om man köper en kombi/duovagn så brukar man efter ett tag oftast se sig omkring efter en annan lättare vagn när barnet väl sitter. (Vissa vill sitta upp redan efter 4 mån…) Så om ni får en vårbebis kanske ni inte behöver inhandla åkpåse till just den vagnen utan kan vänta med det och köpa en som funkar till den lättare vagnen. Tänk också på att inte alla myggnät eller regnskydd passar alla vagnar så detta gäller samma sak.

Köp tillbehören till den årstid som ligger närmast i användandet (om ni förstår vad jag menar) och vänta med resterande, det är mitt råd!

M.